26 Mart 2008 Çarşamba

ANNEMİN ETLİ GÜVECİ


MALZEMELER:
• 1adet kuzu kol yada
kemiksiz iri parça et (1,5 kg-2 kg ağırlığında)
• 6 adet orta boy patlıcan
• 2 adet orta boy kuru soğan
• 3-4 adet çarliston biber
• 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
• 12-15 diş sarımsak
• 3 adet orta boy domates
• 1 çorba kaşığı tereyağı
aman DİKKAT• Buzdolabınızdaki kötü kokuları gidermek için bir tabağa koyduğunuz limon dilimlerini buzdolabınızın en alt gözüne yerleştirmeniz yeterli olacaktır
yapılışı
Yaklaşık 1,5-1800 gr en fazla 2 kg ağırlığındaki kuzu kol etini iri kemiklik parçalar halinde kasabınıza dilimlettirin. Yaklaşık 7-8 parça eti bir güvecin yada geniş bir çelik tencerenin en altına yan yana dizin. Kuru soğanların kabuklarını soyup, her birini altıya bölün ve etlerin üzerine yerleştirin. Bir çay kaşığı kadar tuz, karabiber serpiştirip bir kenarda bekletin. Öte yandan sebzeleri hazırlamak üzere patlıcanları alacalı yani aralıklı olarak soyun. Önce uzunlamasına dörde bölüp, baş parmak büyüklüğünde dilimleyin ve bol tuzlu suda acısının çıkması için 30 dakika kadar bekletin. Biberleri ayıklayıp iri halkalar şeklinde dilimleyin. Sarımsakları ayıklayın. Domatesleri de ister kalın halka isterseniz iri kuşbaşı et formunda doğrayın. Şimdi güveç yada tencerenizi önünüze alın. Patlıcanların üçte birini soğanların üzerine yerleştirip^ bir miktar yeşil biber koyun. Üç dört dilim domatesle beraber, 3-4 diş sarımsağı serpiştirip, tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Daha sonra tüm malzemeler bitinceye kadar bu sıralamaya devam edin. Ama en üstü domatesle bitirip, parçalara ayırdığınız tereyağını koyun. Sonra tencerenin yada güvecin ağzını yağlı kağıt yada aliminyum folyoyla sıkıca sarıp, sonrada kapağını kapatın. Sebzelerin kaynama sesini duyuncaya kadar 15-20 dakika orta ateşte pişirin. Sonra kısık ateşte, hiç su eklemeden 2 saat kadar pişirip, sıcak olarak servise sunun.

Hiç yorum yok:

Google